Louis Vuitton’dan Christian Dior’a, Kenzo’dan Bulgari’ye kadar 75 lüks markaya ev sahipliği yapan Fransız holdingi LVMH’nin patronu Bernard Arnault, dünyanın en zenginleri arasında ilk 3’te yer alıyor. Arnault’u şimdi gündeme taşıyan konu ise 11 Ağustos’a kadar sürecek 2024 Paris Olimpiyatları’nın en büyük sponsoru olması. Uluslararası haber ajansı Associated Press’e (AP) göre, LVMH’nin kozmetik markası Sephora, olimpiyat meşalesi geçişine sponsor oldu. Ayakkabı markası Berluti, Fransa’nın açılış töreni üniformalarını tasarladı.
Ülkeye bağlılık
LVMH’nin mücevher markası Chaumet, olimpiyat madalyalarını tasarladı. Madalyalar, Louis Vuitton tarafından tasarlanan kutulara konuldu. Milyarderin en büyük oğlu, holdingin imaj sorumlusu Antoine Arnault, “Olimpiyatlarda sadece bir çek imzalayıp sokak kenarlarına reklam panoları asmaktan daha büyük bir şey yapmak istedik. Biz Fransızız. Babam Fransa’ya çok derinden bağlı, ülkesini çok seviyor. Markalarımız da dünya çapında Fransız olarak biliniyorlar. Tüm bu nedenlerle Fransa ve Paris’e karşı sorumluluk hissettik” dedi.
Fransız milyarder Bernard Arnault sponsor olarak gücünü gösterdi
Zengin listesinde ilk 3’ün içinde
Forbes dergisi, 75 yaşındaki Fransız iş insanı Bernard Arnault’un 207 milyar dolarlık (6 trilyon 820 milyar TL) serveti olduğunu yazdı. Arnault, ABD’li milyarderler Elon Musk ve Jeff Bezos ile birlikte dünyanın en zengin ilk üç kişisi arasında. Fransa’nın şeref nişanı “Légion d’Honneur” sahibi olan Arnault’un emeklilik yaşını
80’e yükseltme kararıyla beş çocuğunun yönetim mücadelesini önlediği söyleniyor. LVMH geçen yıl 86.2 milyar euro (3 trilyon TL) gelir ve 22.8 milyar euro (816.7 milyar TL) kâr bildirdi. Ancak 2024’ün ilk 6 aylık kârında yüzde 14 düşüş olmuş.
Yüzde 96’sı özel gelirler
AP, analistlerin, Bernard Arnault’un LVMH’sinin desteğinin 150 milyon euro (5.4 milyar TL) olduğunu bildirdiğini yazdı. Rakamın LVMH’yi olimpiyatların en büyük sponsoru yaptığı belirtildi. 2024 Paris Olimpiyatları’nın 4.38 milyar euro’luk (156 milyar 898 milyon TL) bütçesinin yüzde 96’sının sponsorlar, bilet batışları ve TV gelirleri dahil özel gelirlerle karşılandığı dile getirildi. Kamu fonu olan yüzde 4’lük payın ise bu olimpiyatları takip eden Paralimpik Oyunları’na gittiği ifade edildi.
‘Zenginler kalabalıkta alışveriş yapmaz’
Uzmanlara göre, olimpiyatlar sırasında Paris’te lüks alışveriş artmaz. Olimpiyat kalabalığı, zengin gezginlerin harcama yapmak için gelmesini engelleyebilir. Bir de güvenlik için sokakların kapatılması, Arnault’unamiral mağazasının da bulunduğu Paris’teki Avenue Montaigne’deki mağazalara erişimi engelleyebilir.
‘Ponponlu’ Lady Gaga
ABD’li şarkıcı Lady Gaga, 2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreninde dans topluluğunun tuttuğu ponponlardan oluşan
bir yelpazenin arkasından sahneye çıktı. Lady Gaga, 2020’de ölen Fransız balerin, oyuncu ve şarkıcı Zizi Jeanmaire’nin Fransız müzikhol hiti olan “Mon truc en plumes” (Tüylü Şeyim) şarkısını söyledi. Performansına Seine Nehri’nde basamaklarda başlayan şarkıcıya piyanoya geçmeden önce hepsi özel Dior kostümleri giymiş, pembe tüylü yelpazeler taşıyan sekiz kişilik bir dansçı topluluğu eşlik etti. Şarkının önceden kaydedildiği söylenirken yağmur nedeniyle sesi zor duyulanLady Gaga, “Fransız bir sanatçı olmasam da Fransız halkıyla ve Fransız müziği söylemekle her zaman çok özel bir bağ hissettim, gururluyum” paylaşımında bulundu.
MUHTEŞEM DÖNÜŞ
Fransız kökenli Kanadalı şarkıcı Celine Dion, 2020 yılında rahatsızlığı nedeniyle ara verdiği sahneye önceki akşam Paris Olimpiyatları’nın açılış töreninde döndü. Celine Dion, Paris’in sembolü Eyfel Kulesi’nin Olimpiyat halkaları altında, Edith Piaf’ın “Hymne a l’amour” (Aşka Övgü) şarkısını söyledi. Bir piyanistin eşlik ettiği sanatçı performansıyla alkışlanırken sahneye iki yıl sonra muhteşem bir dönüş yaptı. Paris Olimpiyatları performansı için 2 milyon dolar (65.9 milyon TL)
aldığı söylenen 56 yaşındaki Dion, 1996’da da Atlanta Olimpiyatları’nın açılışında “The Power of the Dream” (Düşlerin Gücü) adlı şarkıyı seslendirmişti. Şarkıcı, kas sertliği ve spazmlara yol açan nörolojik Katı Kişi Sendromu (SPS) nedeniyle halen tedavi görüyor.
Kırık bir aşk hikâyesi
Öte yandan 1963’te ölen Fransa’nın efsanevi şarkıcısı Edith Piaf, Fransız boksör Marcel Cerdan ile aşk yaşıyordu. Piaf’ın 1949’da dünya şampiyonu olmasının ardından New York’a çağırdığı Cerdan, bindiği uçağın düşmesiyle hayatını kaybetmişti. Edith Piaf da uyuşturucu batağına saplanmasına, ruh çağırma seanslarına neden olan sevgilisinin ölümü üzerine
“Hymne à l’amour” (Aşka Övgü) şarkısını yazmıştı.